Keurmerken, kun je er op vertrouwen?

KEURMERKEN, KUN JE ER OP VERTROUWEN?

Er zijn vele verschillende keurmerken en certificeringen voor verschillende productgroepen als cosmetica, levensmiddelen en textiel.

Het lastige aan keurmerken is dat je geregeld op verpakkingen logo’s (of termen) ziet die heel veel op een keurmerk lijken, maar het toch niet echt zijn. De fabrikant wil hiermee het product groener/natuurlijker laten lijken dan het in werkelijkheid is. Dit wordt ook wel “greenwashing” genoemd. Dit zorgt voor veel onduidelijkheid en onoverzichtelijkheid. Want wat kun je nog vertrouwen?

Belangrijk voor een goed keurmerk is dat ze zijn toegekend door onafhankelijke organisaties. Zodat je kunt vertrouwen op de controle op het product. Echter het aanvragen van een keurmerk kost geld, veel geld. En veel kleine, of net startende bedrijven hebben hier de financiële middelen niet voor. Dat wil niet zeggen dat deze producten minder goed zijn. In sommige gevallen zijn producten zonder keurmerk misschien wel net zo of zelfs meer biologisch dan producten met wel een keurmerk. Alleen ben je dan afhankelijk van je eigen oplettendheid en kennis. De consument zal zonder keurmerk minder snel kunnen herkennen of een product biologisch is of niet. Tip: Is de fabrikant (leverancier) heel open over de ingrediënten, productiewijze end. dan is het vaak beter, dan iemand die er heel vaag over doet.

Enkele voorbeelden van keurmerken voor cosmetica en verzorgingsproducten:

ECOCERT KEURMERK

Dit is een internationaal keurmerk met 2 verschillende certificaten:
ECOCERT NaturalPlantaardige ingrediënten zijn minimaal 50% biologisch en minimaal 5% van de totale ingrediënten moet biologisch zijn. De overige ingrediënten moeten natuurlijk zijn.
ECOCERT Organic: Plantaardige ingrediënten zijn minimaal 95% biologisch en minimaal 10% van de totale ingrediënten moet biologisch zijn. De overig ingrediënten moeten natuurlijk zijn.
ECOCERT staat voor een milieuvriendelijke productie zonder parabenen, zonder gen- en nanotechnologie (met uitzondering voor zonnebrand) en niet getest op dieren.

COSMEBIO KEURMERK

Dit is ook een internationaal keurmerk met 2 verschillende certificaten. Staat voor een milieuvriendelijke productie zonder parabenen, gen- en nanotechnologie en niet getest op dieren.
Blauw logo ECO: Plantaardige ingrediënten zijn minimaal 50% biologisch (met uitzondering van water) en minimaal 5% van de totale ingrediënten moet biologisch zijn.
Groen logo BIO: Plantaardige ingrediënten zijn minimaal 95% biologisch (met uitzondering van water) en minimaal 10% van de totale ingrediënten moet biologisch zijn.

NATRUE KEURMERK

Natrue is een internationaal keurmerk voor milieuvriendelijke natuurcosmetica. Zonder kunstmatige geur- en kleurstoffen, gentechnologie en siliconen (Natrue staat wel nanotechnologie toe).
Ook hier zijn er 3 soorten te onderscheiden:
Natural cosmetics (1 ster): Natuurlijke (dus niet perse biologische) ingrediënten en zo min mogelijk bewerkt.
Natural cosmetics with organic portion (2 sterren): bevat minimaal 70% biologische ingrediënten.
Organic cosmetics (3 sterren): Bevat minimaal 95% biologische ingrediënten
Water kan nooit biologisch zijn. Producten die heel veel water bevatten vallen bij Natrue daarom onder Natural cosmetics ook al zijn de overige ingrediënten biologisch.

BDIH

BDIH is een Duits keurmerk dat opgericht en gemanaged wordt door een aantal bedrijven, maar de controles worden uitgevoerd door een onafhankelijke partijen. Ze staan voor milieuvriendelijke productie, zonder gentechnologie, de producten bevatten alleen natuurlijke grondstoffen en bij voorkeur biologisch.

Meer keurmerken: https://keurmerken.milieucentraal.nl/overzicht/cosmetica/ 

Bijna alle Rodolphe & Co. producten zijn gecertificeerd met het ECOCERT Eco en Cosmebio BIO keurmerk. Let jij op certificeringen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.